Önde Gelen Bileşenleri :
Acetate de linalyle: yak. % 62,93, linalol: yak. % 18,49, germacrene d: yak. % 3,70, a-terpineol: yak. %2,11, sclareol: yak. %0,33
Özellikleri :
Dengeleyici, rahatlatıcı, sıkışık anlarda yaratıcı ve hafif afrodizyak.
Ruhsal ve Duygusal Etki :
Ruhsal asabiyeti çözer eforu-yaşam gücünü arttırır.
Vücutsal Etki :
Cildi gençleştirici, antiseptik, vücut kokularını örtücü, stresten kaynaklanan iltihaplı cilt bozukluklarını giderici.
Uyumlu Yağlar :
Bergamot, ıtır, santal odunu, kananga.
Kullanım Önerileri :
Kuru yorgun ve yaşlı ciltlerde bakım ve masaj yağı olarak, banyolarda ve naturparfümlerde, yağ lambalarında ve hava temizleyicilerde kullanılır.
Vücut ve ruhi yönden en tesirli gerginliği giderici-sakinleştirici uçucu yağdır. Maddi, manevi ve cinsel yönden canlandırıcıdır. Soğuk algınlığı hastalıklarını önler, yüksek tansiyon, baş ağrısı, adale ağrıları ve yaralanmalarda, gaz yapmada, cinsel ilişki zorluklarında ve buhran devresinde, idrar torbası
iltihaplanmasında, doğuma hazırlık ve doğum esnasında.
Ruhi yönden çok hassas, kendine güvensizlik ve depresyonlu anlarda kullanılır.
2-3 damla bir mendile damlatılarak yastık altına konularak rahat bir uykuya destek verir.
Notlar :
Misk adaçayı 100 cm. kadar yükselebilen iki veya çok yıllık, leylak veya soluk mavi çiçekleri olan bir bitkidir. Yapraklar saplı, kalp biçiminde ve tüylüdür. Türkiye’de yaygın bir türdür. (Milattan 2000 yıl önce Keltler misk adaçayını ruhani yaşamdan, gerçek yaşamına geçiş için kullanmışlardır.) Önceki çağlarda ise bağcılık yapan köylüler tarafından bağ aralarına ekilerek, bağları aromatize etmek için kullanılmıştır.
Misk adaçayı iki insanın beraber yaşamına yeni olanaklar getirir. Yaklaşık 130 kilo çiçek açan bitkiden destile yolu ile bir kilo yağ elde edilir.